Micsoda erő, micsoda ÉLET!


Majdnem húsz éve jelent meg Gyökössy Endre Jöjj, Szentlélek Istenünk! című könyvecskéje, és természetesen majdnem húsz éve el is fogyott. E kötet tíz elmélkedése adja Bandi bácsi Jöjj, éltető Lélek! című új művének első főrészét. A második főrész hat fejezete egészen meglepő különös szempontok szerint világít rá arra a csodálatos életre, amelyet a Szentlélekkel együtt, és csakis Vele élhetünk. A harmadik nagy rész pedig a pünkösd csodát ragyogtatja fel: mit jelent számunkra, mi az a teljesen más és több, ami akkor látszódik rajtunk, ha a Lélek valóban bennünk él. – Senki ne gondolja, hogy mindez „hittan” vagy teológiai eszmefuttatás: ez élet, valóság, sőt, az élet egyetlen olyan formája, ahogyan élni érdemes!

A Szentlélek megélésére, átélésére készüljünk, ne pusztán a megünneplésére! Ha így készülünk pünkösdre, Jézus ígérete szerint erőt kapunk. – Nem ez kellene nekünk?

Pedig van ennek a világnak elég energia-forrása! Az első világháborúban, ha jól emlékszem, a legnagyobb lövedéket tizenegy kilométernyire tudták kilőni. Ma már a Holdat is eltaláljuk. Ilyen energia-források mellett még több erő kellene?

Mit érnénk több erővel? Hogy ugyanazon az úton tovább jussunk? Hogy nagyobb erővel háborúskodhassunk? Hogy több erővel kínozzuk talán magunkat vagy mást? Hogy nagyobb lendülettel csússzunk azon a lejtőn, amin eddig is csúsztunk? – A Lélek ereje nem többlet erő, nem plusz benzin a kis életünk motorjához, hogy még egy kicsit pöfögjünk.

Ez: más erő! Olyan, ami mássá tesz, ami megfordít, ami azt mondja: állj meg – és megállok! Ez olyan erő, ami nem a Holdig emel, hanem fölemeli a kezemet csak annyira, hogy megfogjak egy másik kezet, amelyik fél év óta várja ezt. Mert ez nagyobb dolog, mint eltalálni a Holdat. „Eltalálni” egy másik kezet, megszorítani, és azt mondani: „Bocsáss meg!” – Ehhez való erőt kapunk.

Olyan erőt, hogy kivetjük a haragot, sőt imádkozni tudunk ellenségünkért… Eddig lehúzott az életünk… most pedig szárnyaink nőnek – pedig marad minden a régiben, csak éppen erőt kaptunk a Lélek által.

Nos, ezt ajánlja Jézus. Önmaga Lelkét, a mássá tevő Lelket.

Milyen mások lettek azok a gyáva, riadt tanítványok, milyen egészen más a tanítványi sereg élete pünkösd előtt és pünkösd után. Ezt a tökéletes másságot cselekszi velünk ez az erő.

Gyökössy Endre: Jöjj, éltető Lélek! című kötetből idéztünk

Kattintson a képre, és rendelje meg a könyvet!