Dóm

Ez a szó érdekes jelentésváltozáson ment át az idők folyamán, sőt, több mindent is jelent. A középkorig a püspöki házi kápolnát nevezték így, mintegy rövidítve a latin domus episcopalis (püspök háza) kifejezést. Most már a püspöki székesegyházakat hívják így, tehát azokat a nagytemplomokat, amelyek püspök vagy érsek székhelyének számítanak (pl. a szegedi dóm, a budapesti és az esztergomi bazilika stb).
A püspöki székesegyházakat katedrálisnak is mondják, mivel ott áll a püspök katedrája, azaz a püspöki szék.
De vajon mitől függ, hogy egy templom dóm-e vagy bazilika? Ez csak szójárás kérdése, ugyanis a püspöki székesegyházak, azaz a dómok általában megkapják a bazilika címet is. A basilica minor (kisebb bazilika) ugyanis hivatalos rangnak számít a templomok sorában. Nyolc régi, jelentős templom mellett ezt a címet viseli számos, Rómán kívüli híres nagy templom, székesegyház is.
Természetesen nemcsak kisebb bazilikák vannak, hanem nagyobbak is; latin elnevezésük: basilica major. Ebből csak négy létezik, s mind Rómában található: a Lateráni Szent János, minden templom anyja és feje ez a pápák székhelye; a vatikáni Szent Péter Bazilika; a Falakon Kívüli Szent Pál Bazilika és a Santa Maria Maggiore.
A bazilika görög szó jelentése egyébként: királyi ház, díszes csarnok. Az ókorban a rómaiak a bazilikákat vásárcsarnoknak, bírósági ülésekre, egyéb összegyülekezésekre használták. Ilyen csarnokokat alakítottak át a keresztények istentiszteleti célokra, illetve újabbakat is építettek.
Majdnem adós maradtam a dóm másik jelentésével. A D.O.M. rövidítést sok templom homlokzatán láthatjuk: Deo Optimo Maximo, azaz a Legjobb, Legnagyobb Istennek. Az ókori görögök hasonló felirattal jelölték meg a legfontosabb templomaikat, Jupiter főistennek ajánlva; I.O.M.: Iovi Optimo Maximo.