Állatövi jegyek

Az állatövi jegyekről manapság a különféle horoszkópok jutnak eszünkbe. A könnyű fajsúlyú újságok hasábjain hétről hétre napvilágot látó balga jóslatoknak az igazi, tudományos asztrológiához semmi közük sincs. Már nem is mosolyogtató, hanem egyenesen szomorú, hogy emberek sokasága képes hinni újságírók által kiagyalt heti próféciákban...
Egyértelmű, hogy nekünk, hívőknek semmi dolgunk nem lehet a horoszkópokkal. De ki gondolná, hogy az állatövi jegyeknek van becsületes, keresztény értelmezése is? Ráadásul nem is új keletű, éppenséggel nem, hiszen már a X. században ismerték és alkalmazták ezt a szimbolikát. A román és a gótikus francia székesegyházak szobrain gyakorta lehet találkozni e jelekkel.
Az égboltozatnak azt a sávját nevezik állatövnek, zodiákusnak, amelyen belül a Nap látszólagos pályája halad a Föld körül. Tizenkét csillagkép tartozik hozzá, ezek a tulajdonképpeni állatövi jegyek.
És most lássuk a keresztény értelmezést! Isten a Nap, az állatöv tizenkét jegyének a tizenkét apostol és a tizenkét kispróféta felel meg:
Bak: Péter Ozeás
Bika: Pál Joel
Ikrek: András Ámosz
Skorpió: id. Jakab Abdiás
Oroszlán: János Jónás
Szűz: Tamás Mikeás
Mérleg: Jakab Náhum
Rák: Fülöp Habakuk
Nyilas: Bertalan Szofóniás
Kos: Máté Aggeus
Vízöntő: Simon Zakariás
Halak: Júdás Tádé Malakiás